ȘTEFAN CEL MARE, BASORELIEF ÎN BRONZ, AUTOR VASILE IONESCU-VARO

 

Dragi prieteni,

În cadrul proiectului „Exponatul lunii” derulat de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand Iˮ, pentru luna ianuarie a acestui an, cu prilejul marcării împlinirii a 550 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt (cunoscută și sub numele de Bătălia de la Vaslui), am ales să vă prezentăm un basorelief în bronz, al cărei autor este sculptorul Vasile Ionescu-Varo, în care este reprezentată figura ilustrului domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare.

Această bătălie a avut loc, așa cum menționează cronicile vremii, la 10 ianuarie 1475, când domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare, în fruntea unei armate creștine, alcătuită din oșteni moldoveni, maghiari și polonezi, a reușit să înfrângă o mare armată condusă de Hadâm Suleiman Pașa.

În „Letopisețul Țării Moldovei” se consemna: „În anul 6983 (1475) ianuarie 10, a fost război la Vaslui cu puterile turcești și a biruit atunci Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu și ajutorul lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, care s-a născut din Preacurata Fecioară spre mântuirea noastră. Și le-a dat Dumnezeu pe acele limbi necredincioase în ascuțișul sabiei și au căzut atunci mulțime mare, fără număr și au fost prinși vii mulți, fără număr, care de asemenea au fost tăiați, ci numai pe unul l-au lăsat viu, pe fiul lui Sac pașa. Și steagurile lor și cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre. Și s-a întors Ștefan Voievod cu toți oștenii lui ca un purtător de biruințe în cetatea sa de scaun a Sucevei și i-au ieșit în întâmpinare mitropoliții și preoții, purtând Sfânta Evanghelie în mâini și slujind și lăudând pe Dumnezeu ”.

Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a menționat această strălucită victorie a oștirii moldovene și în corespondența sa cu Regele Ungariei și Principele Poloniei: „De aceea facem cunoscut domniilor voastre că pe la Boboteaza trecută, mai sus numitul turc (adică sultanul Mahomed) a trimis în țara noastră și împotriva noastră o mare oștire în număr de 120.000 de oameni, al cărei căpitan de frunte era Soliman Pașa. Auzind și văzând noi acestea, am luat sabia în mână, am mers împotriva dușmanilor creștinătății, i-am biruit și i-am călcat în picioare și pe toți i-am trecut sub ascuțișul sabiei noastre.”

Bătălia a avut loc într-un loc mlăștinos, înconjurat de păduri, cu zăpadă care se topea, pe o vreme cețoasă, care nu oferea prea multă vizibilitate. Condițiile existente au făcut ca înaintarea inamicului să fie greoaie, iar acest lucru a fost în avantajul oștirii moldovene. Victoria de la Vaslui i-a adus faimă domnitorului moldovean în Europa, iar numirea sa drept „Principe al creștinătății” de către Papa Sixt al IV-lea reprezenta o recunoaștere a eforturilor sale de stopare a expansiunii otomane.

Personalitatea lui Ștefan cel Mare a fost reflectată de-a lungul timpului în numeroase opere de artă. Am ales pentru a marca împlinirea a 550 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt (cunoscută și sub numele de Bătălia de la Vaslui), un basorelief din bronz, operă a sculptorului Vasile Ionescu-Varo (1887-1966),  autor al mai multor lucrări care au avut în prim plan personalități sau evenimente importante din istoria României, absolvent al Școlii de Arte Frumoase din București și bursier la École Nationale Supérieure des Beaux Arts din Paris.

În ceea ce privește piesa pe care o prezentăm în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, aceasta este semnată în partea din stânga, jos „Ionescu Varo. Chipul domnitorului este reprezentat în profil, pe un fundal rotund. Ștefan cel Mare poartă mustață, părul este aranjat în interiorul unui guler înalt, iar pe cap poartă coroana princiară. Lucrarea a intrat în patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” în anul 1950, grație Asociației „Cultul Eroilor”.

Am alăturat acestei piese din colecția „Sculpturi”, două reprezentări ale domnitorului Ștefan cel Mare, din colecția „Stampe”: prima în viziunea pictorului Costin Petrescu, popularizată prin așezămintele Carol Göbl (Ion St. Rasidescu), iar cea de-a doua, o ipostază a domnitorului la o vârstă mai înaintată, având în partea de jos ilustrate luptele de la Podul Înalt și Codrii Cosminului.

Comparată de marele istoric Nicolae Iorga cu victoria grecilor împotriva perșilor, el numind-o „Termopilele Românesc” și considerată de către un alt mare istoric român, Constantin C. Giurescu, drept „cea mai mare biruință câștigată de creștini asupra turcilor până la asediul Vienei din 1683”, bătălia de la Vaslui rămâne un moment de grație în istoria României în care eroismul și curajul au adus o victorie care a făcut înconjurul Europei.

Cristina Constantin