Cene žitarica pale na 14 odsto: Evo kojim namirnicama još padaju cene
Glas Javnosti

Cene žitarica pale na 14 odsto: Evo kojim namirnicama još padaju cene

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prosečne cene u oblasti poljoprivrede u Evropskoj uniji pale su u drugom kvartalu 2024. godine, kada su u pitanju proizvodi i inputi, pa su, na primer, žitarice jeftinije za 14 odsto, saopštio je danas Evrostat.

Zavod za statistiku EU navodi da je, pored žitarica, veliki pad zabeležen i kod cena jaja (15 odsto) i stočne hrane (13 odsto).

S druge strane, nestašica maslinovog ulja dovela je do kontinuiranog rasta cena tog proizvoda (za 41 odsto u drugom kvartalu), dok je krompir poskupeo za 10 odsto.

Prosečna cena koštanja proizvodnje u poljoprivredi pala je za tri odsto u drugom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti kvartal 2023. godine.

U ovom periodu prosečna cena dobara i usluga koje se trenutno koriste u poljoprivredi (inputi koji nisu vezani za investicije, kao što su energija, đubriva ili stočna hrana) niža je za sedam odsto, što je nešto manje oštro nego u prethodna dva kvartala.

Voće je poskupelo tri odsto, a povrće jedan odsto.

Kada je reč o voću, najveći pad u odnosu na isti period 2023. godine imali su limun i limeta (48 odsto), a najveći pad zabeležen je kod voća iz suptropske i tropske klime (51 odsto).


Što se tiče povrća, cene luka (za 46 procenata) i paradajza (porast za 27 procenata) su naglo pale, u suprotnosti sa velikim porastom svežih mahunarki (porast od 39 procenata) i karfiola (porast za 35 procenata).

Među inputima, koji nisu vezani za investicije, najveći pad cena zabeležili su đubriva i poboljšivači zemljišta (19 odsto) i stočna hrana (13 odsto).

Na nacionalnom nivou, većina zemalja Evropske unije (17 od 25 sa dostupnim podacima) zabeležila je pad cena poljoprivrednih proizvoda u drugom kvartalu 2024. u poređenju sa istim kvartalom 2023. godine.



Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR