Gde su nestali Džipovi ?
Glas Javnosti

Gde su nestali Džipovi ?

Politika
Autor: Glas javnosti

Terenska vozila, donirana prokupačkom Domu zdravlja od Ambasade SAD, trebalo je da omoguće bržu medicinsku pomoć u ruralnim krajevima.

Međutim, zdravstvene vlasti sada tvrde da nikakva donacija nije primljena, što otvara pitanje gde su vozila i da li su zloupotrebljena

Dom zdravlja, odnosno Zdravstveni centar u Prokuplju koji je odnedavno pravni naslednik te ustanove, ne zna za donaciju dva terenska hibridna vozila čija je vrednost 89.000 dolara, a koje je sredinom januara prošle godine dobio prokupački Dom zdravlja od Ambasade SAD u Beogradu. Gde su vozila i ko ih koristi – ne zna se, pišu Južne vesti.

Prokupačka zdravstvena ustanova u odgovoru na tražene informacije o korišćenju i upotrebi tih vozila tvrdi da od Amerikanaca nikakva donacija nije primljena, iako je tadašnja direktorka Verica Bojčić zadužila ključeve vozila ispred zgrade Doma zdravlja, navodi portal Južne vesti.

„Obaveštavamo tražioca informacije da Dom zdravlja Prokuplje, kao pravni prethodnik Zdravstvenog centra nije primio nijednu donaciju januara meseca prošle godine od američke ambasade u Beogradu“, kaže se u odgovoru novinaru Južnih vesti.


Gde su vozila, ko ih koristi i zašto Zdravstveni centar negira postojanje donacije koja je trebalo da omogući zdravstvenu pomoć i negu pacijentima u nepristupačnim ruralnim krajevima, samo su neka od pitanja koja su ostala bez odgovora nadležnih u zdravstvenoj ustanovi u Prokuplju, a nedostatak transparentnosti u korišćenju tih vozila samo dodatno podgreva sumnju da se donacija zloupotrebljava.

Donacija „za koju ne znaju” u prokupačkoj Zdravstvenom centru, namenjena je medicinskom osoblju Doma zdravlja da lakše i brže stignu do svakog pacijenta, ma gde se on nalazio. Sada već bivša direktorka Verica Bojčić, koja je primila ključeve vozila, rekla je tada da će ih pre svega koristiti terenska služba za kućno lečenje i Hitna sužba Doma zdravlja. 

Ipak, sumnja se na drugačiju praksu, piše portal.

„Vozila se u dužem vremenskom periodu koriste, ali ne uvek za potrebe građana, čemu su i namenjena. Sumnjam da ih koriste čak i pojedini gradski funkcioneri jer sam lično video jednog člana Gradskog veća kako upravlja gradom jednim od tih vozila, mislim da se radi o zloupotrebi donacije i da na ovaj način Zdravstveni centar želi da sakrije tražene podatke“, kaže upućeni u rad Zdravstvenog centra.

Vozila su bila deo projekta koji finansira Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Primopredaji prisustvovali visoki zvaničnici iz SAD

Šef Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji, potpukovnik Aleksandro Pedraza tokom uručenja ključeva novih džipova za Dom zdravlja, tada je naglasio da je u pitanju skroman poklon i ulaganje u prijateljski odnos američkog i srpskog naroda, te da su nova vozila namenjena pre svega ugroženom stanovništvu, jer se radi o terenskim vozilima visoke klase kojima se može stići i do najudaljenijih i nepristupačnih krajeva i gde nije dovoljno razvijena infrastruktura.

„Važno nam je da imamo prijatelje među potomcima čuvenog ‘Gvozdenog puka’, a sa takvim ljudima SAD žele da budu dobri prijatelji. Nadam se da ovakve stvari mogu da pomognu da se naši prijateljski odnosi prodube i nastave i ubuduće. U ime SAD, ambasade naše zemlje u Srbiji, ambasadora Hila i evropske Komande američke vojske, zahvaljujem vam se na partnerstvu i saradnji, u nadi da će ova donacija biti od značaja za zajednicu i sve građane Prokuplja“, rekao je Pedraza sredinom januara 2023. u Prokuplju.

Važnoj donaciji za Prokuplje i Dom zdravlja, a pre svega za sve građane, prisustvovao je i doktor Dragan Milić iz Niša, inače predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva, koji je i najzaslužniji za poklon tadašnjem Domu zdravlja, navode Južne vesti.

Izvor: Južne vesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Veki u 05.10.2024 19:53:55 h
     0 
Ova vlas ne hapsi lopove, samo saradjuje sa njima.