Målsætningen for de grønlandske politikere var med hjemmestyret at skabe et mere grønlandsk Grønland og i højere grad at klare sig selv og styre det grønlandske samfund. Det er på mange måder lykkedes. Der er blevet færre indbyggere født uden for Grønland – de fleste af dem i Danmark. I 1979 udgjorde de 7.620 således 16,4 %, mens de 6.493 i 2006 udgjorde 11,4 % af befolkningen. Det har også sat sit præg på arbejdsmarkedet, idet 55,2 % i 1979 var ansat på lokale vilkår, mens de i 1996 udgjorde 83,5 %. Grunden hertil er sikkert, at de særlige tillæg for tilkaldt arbejdskraft stort set blev ophævet i slutningen af 1980’erne, og at personer med bopæl i Grønland nu ansættes på lokale vilkår uanset fødested. Så Grønland er på dette område blevet mere grønlandsk.
Pengeoverførelserne fra Danmark blev fra 1980 omlagt til bloktilskud – svarende til de udgifter Danmark hidtil havde haft. Efterhånden som flere og flere områder blev overtaget af hjemmestyret voksede bloktilskuddet, mens de direkte statsudgifter blev mindre. Samlet overførsel steg fra 2 mia. kr. i 1980 til 3.4 mia. i 2001. Målt i faste priser var der dog tale om et fald, således at det samlede rådighedsbeløb i stigende grad blev skabt af den grønlandske produktion. Den udgjorde i 1979 22 % af det samlede beløb, men i 2001 hele 46 %. Målt per indbygger i faste priser er levestandarden 10 % højere i 2001 end i 1979. Med hensyn til den samlede økonomi klarer Grønland sig således nu i højere grad selv.
Økonomien er i høj grad præget af virksomheder drevet eller ejet af hjemmestyret, og fiskeriet er den helt dominerende sektor. Således fordelte arbejdsstyrken sig i 1996 med en fjerdedel på fiskeri og fiskebehandling, en tredjedel på offentlig infrastruktur, og en tredjedel på offentlig og privat administration. Anden beskæftigelse udgjorde en tiendedel. Offentligt ansatte i administration og de offentlig ejede virksomheder udgjorde 60 % af arbejdsstyrken. Overtagelsen af de statsejede virksomheder og tjenester fandt sted over en årrække 1985-92.
Styrkeforholdet mellem de politiske partier har kun ændret sig lidt fra valg til valg, men dog markant over perioden som helhed. Siumut har hele tiden været det største parti og altid siddet med ved landsstyret (regeringen), enten alene eller i koalition med IA (Inuit Ataqatigiit). 1995-99 regerede Siumut og Atassut dog sammen. Ved det første landstingsvalg i 1979 fik Siumut således 46,1 % af stemmerne, mens Atassut fik 41,7 % og IA blot 4,4 %. Valget i 2005 gav 30,7 % til Siumut og 19,1 % til Atassut, mens IA opnåede 25,6 %. Det i 2002 dannede parti Demokraterne fik hele 16,1%.
En grov opdeling med Siumut, IA og det kortlivede Arbejderparti til venstre, og Atassut og Demokraterne + enkeltkandidater til højre, giver et flertal til venstrefløjen i hele perioden undtagen 2002-2005, hvor den kun opnåede 45,6 %.
De vigtigste politiske spørgsmål i hjemmestyreperioden har været balancen mellem bygderne og byerne samt forholdet til omverdenen. For det nye styre i 1979 stod bygderne som et udtryk for det autentiske Grønland, og mange bestræbelser blev gjort for at lette tilværelsen for bygdebefolkningen. Efter overtagelsen af den samlede økonomi i slutningen af 1980’erne kneb det dog med at indfri bygdernes forventninger. Valget stod mellem en rationel udnyttelse af de økonomiske ressourcer ved at prioritere det havgående fiskeri, eller at overføre flere ressourcer til bygderne, hvor rentabiliteten ikke stod mål med byernes formåen. Hvorom alting er, så fortsatte den århundredlange udvikling med faldende befolkningstal i bygderne.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.