Den 12. januar 1920 bekendtgjorde CIS, at tyske tropper skulle rømmes fra afstemningszonerne i Slesvig og erstattes af franske og engelske. Dette var ikke populært blandt tysksindede, og særligt i Flensborg var der stærke tyske manifestationer, da de tyske tropper drog af sted fra byen den 24. januar. De tyske tropper blev erstattet af franske og britiske, som allerede var begyndt at ankomme til Slesvig fra den 20. januar. I alt udstationeredes ca. 3.000 franske og britiske soldater i afstemningsområderne med Duborg-kasernen og marineskolen i Mørvig/Mürwik i Flensborg som militært hovedkvarter. Tropperne blev stort set ikke brugt til at tøjle uroligheder. Deres tilstedeværelse mindede dog om, at CIS ville være i stand til at gennemtvinge sine beføjelser med magt samt at afstemningszonerne var neutraliseret og ikke længere under tyskernes militære herredømme.
Medlemmerne af CIS ankom til Slesvig den 26. januar 1920 og blev indkvarteret på Hotel Flensburger Hof i Flensborg. Det skulle i de kommende måneder fungere som kommissionens hovedsæde. CIS havde dog allerede påbegyndt det forberedende arbejde i august 1919, hvilket betød, at flere bekendtgørelser om CIS’s overtagelse af myndigheden i afstemningsområderne allerede var udstedt inden kommissionens ankomst til Slesvig.
En af de første opgaver var at afskedige og udvise de højtstående tysksindede politiske embedsmænd fra afstemningsområderne. Det drejede sig om landråder og kommissariske amtsforstandere samt Flensborgs overborgmester, som dog først blev afskediget efter danske protester. Derudover afskediges 79 almindelige amtsforstandere, uden at de blev udvist. De afskedigede embedsmænd afløstes af personer, der enten var udpeget af CIS eller valgt af dansk- og tysksindede repræsentanter i fællesskab. De lavererangerende embedsmænd i Slesvig fik lov til at blive på deres poster, men måtte indordne sig under CIS’s myndighed. Fra dansk side frygtede man imidlertid, at disse ville udnytte deres stilling i lokalsamfundene til at piske en antidansk stemning op, hvilket også skete i nogle tilfælde. Derfor pressede man CIS til at udstede et forbud mod at embedsmænd aktivt måtte deltage i agitationen ved offentlige møder og demonstrationer. Dette forbud var særligt rettet imod præster og lærere, der skulle afholde sig fra enhver form for agitation i kirke og skole. Straffen for overtrædelse af forbuddet var udvisning eller bøde på op til 10.000 Mark.
Kommissionen ønskede ikke at bruge de franske og britiske soldater til politiarbejde. Et andet vigtigt område var derfor oprettelsen af et særligt politikorps, der skulle understøtte CIS’s mulighed for at forvalte afstemningsområderne. Her nedlagde man det tyske gendarmeri på 90 mand og erstattede det med et nyt under CIS på 376 mand. Opgaven var hovedsageligt at sikre en fredelig afvikling af folkeafstemningerne, at opretholde forbuddet mod, at embedsmænd deltog i møder og demonstrationer samt at beskytte de dansksindedes mulighed for frit at kunne agitere i det tyskprægede Mellemslesvig. Korpset bestod hovedsageligt af tidligere soldater, som for de flestes vedkommende kom fra det nordlige Slesvig og derfor var af dansk sind. Trods tyske protester blev rigsdanskeren Daniel Bruun (1856-1931) udnævnt til politipræsident, mens Waldemar Sørensen, der efter krigen var skiftet fra tysk til dansk side, blev politichef i Flensborg. Det nye politikorps og politiets ledelse havde altså fået en klar dansk slagside. Det opvejedes dog i nogen grad af, at en stor del af det kommunale politi forblev tysk, og i en bekendtgørelse af 10. januar 1920 forsikrede politipræsident Bruun desuden, at der fra politiets side ville blive udvist ubetinget upartiskhed.
Engelske soldater står vagt foran Flensburger Hof, hvor CIS var indkvarteret i 1920, mens franske soldater marcherer forbi. Foto: Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
En gruppe mennesker er samlet til en tysksindet demonstration på Skibbroen/Schiffbrücke i Flensborg i 1920. Til hest ses en betjent fra CIS’s politi, som holder øje med demonstranterne. På skiltet står der ”Jungs holt fast” (”drenge hold fast”), som var et plattysk ordsprog, der ofte blev benyttet i afstemningstiden. Foto: Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
I sidste del af valgkampen skærpede CIS kontrollen med afstemningsområderne. I februar 1920 blev der oprettet en domstol, der skulle varetage sager, der omhandlede afstemningskampen, ligesom der indførtes plakatcensur, et alkoholforbud, der dog ikke omfattede øl, samt et delvist flagforbud. Der blev også holdt øje med pressen. Således blev der i perioden fra 18. februar og 8 dage frem indført et forbud mod udgivelse af den tysksindede avis Flensburger Tageblatt, da man fra kommissionens side mente, at avisen i en artikel indirekte havde opfordret til forstyrrelse af den offentlige ro og orden.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.