I Danmark herskede der kongelig enevælde fra 1660 til 1848. Selvom styreformen formelt var den samme i perioden, betød det ikke, at alt stod stille i de små 200 år, eller at samfundet var det samme i 1660 som i 1848. Staten forandrede sig politisk i løbet af perioden, og samfundet gennemgik dybtgående forandringer. Den måde, hvorpå enevælden og kongemagten blev legitimeret ideologisk, ændrede sig markant. Det samme gjorde de samfundsgrupper, som det enevældige styre støttede sig til, og den rolle, som befolkningen forventedes at spille over for enevoldskongen og hans regime.
Faktaboks
- Tidsafgrænsning
- 1660 -1848
Enevælden betegner en epoke i danmarkshistorien, som i historieskrivningen i flere sammenhænge er blevet underopdelt i faser. Blandt faghistorikere vil det næppe være muligt at nå til enighed om, hvornår de analytiske skel mellem de kronologiske faser ligger helt præcist, eller hvilke udviklingstræk, der betragtes som mest afgørende. Ikke desto mindre skal der her gives et bud på en opdeling af den enevældige epoke i tre faser: den tidlige enevælde (1660 til ca. 1750), den oplyste eller opinionsstyrede enevælde (ca. 1750 til ca. 1800) og den sene enevælde (ca. 1800 til 1848).
Enevælde betyder tre ting. Det er betegnelsen for en absolutistisk styreform og for en bestemt ideologi. Dertil anvendes enevælde også som betegnelse for en periode i danmarkshistorien, der tog sin begyndelse i 1660 og endte i 1848. Nogle vil sige til 1849, for nok blev enevælden afskaffet i 1848, men først ved Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1849 blev et nyt politisk system officielt sat i stedet i form af et konstitutionelt monarki.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.