Werken voor de overheid in het buitenland
Ambtenaren in het buitenland
U wordt beschouwd als ambtenaar in het buitenland als:
- u ambtenaar bent in een EU-land en gedetacheerd wordt naar een ander land (bijv. bij de ambassade, het consulaat of een andere officiële instantie), of
- u als ambtenaar in een bepaald land werkt, maar om privéredenen (permanent) in een ander land woont.
Gaat u op eigen initiatief in de publieke sector in een ander land werken zonder dat u de nationaliteit van dat land heeft, dan wordt u niet als ambtenaar in het buitenland, maar als migrerende werknemer beschouwd.
Zorg dat u goed geïnformeerd bent!
- Ga na wat de gevolgen van wonen en/of werken in een ander EU-land voor uw sociale zekerheid zijn:
- Zoek uit waar u belasting moet betalen tijdens uw verblijf in het buitenland.
Werken voor de overheid van een ander land
Als onderdaan van een EU-land heeft u het recht om in een ander land te werken, ook in de publieke sector (bijvoorbeeld bij een overheidsbedrijf, openbare instelling of overheidsinstantie).
Ook kunnen EU-landen nog steeds bepaalde banen voor hun eigen onderdanen reserveren, maar alleen als het gaat om:
- het uitoefenen van overheidsbevoegdheden
- het beschermen van de algemene staatsbelangen
Meestal gaat het dan om functies bij de diplomatieke dienst, het leger, de politie en veiligheidsdiensten, de rechterlijke macht en de belastingdienst. Maar zelfs daar moeten banen waarin u geen overheidsbevoegdheden hoeft uit te oefenen, openstaan voor andere EU-burgers. Zo kunnen administratieve banen en banen in de technische ondersteuning niet voor de eigen onderdanen worden gereserveerd.
Zoekt u een baan in de publieke sector, dan moet u uw diploma's mogelijk eerst laten erkennen in het land waar u wilt werken.
Uw nieuwe land mag uw beroepservaring niet lager inschalen omdat u deze in een ander EU-land heeft opgedaan, wanneer het:
- bepaalt of u aan een selectieprocedure mag deelnemen waarvoor een bepaalde anciënniteit of ervaring vereist is
- uw salaris, schaal of andere voorwaarden vaststelt
Waarschuwing
Als EU-onderdaan heeft u in een ander EU-land ook recht op dezelfde arbeidsbemiddeling door een openbare instantie (zoals UWV/VDAB) als onderdanen van dat land.
Voorbeeld
Uw ervaring in de EU telt mee
Elisa uit Frankrijk had tien jaar als lerares in Frankrijk gewerkt voordat ze naar Italië verhuisde. Haar lerarendiploma werd in Italië erkend, maar de Italiaanse autoriteiten beschouwden haar als beginner en plaatsten haar in de laagste anciënniteits- en salarisschaal.
Dat was niet correct, want haar salaris is volgens de Italiaanse regels afhankelijk van het aantal jaren beroepservaring en bij de inschaling van Elisa moest Italië de relevante ervaring die ze in een ander EU-land had opgedaan, meetellen.
Zie ook: