Bani suplimentari de la stat, de pe 1 aprilie. Documentele necesare pentru obținerea lor

Bani suplimentari de la stat, de pe 1 aprilie. Documentele necesare pentru obținerea lorSursa foto: Arhiva EVZ

Începând cu 1 aprilie 2025, valoarea tichetelor de creșă va crește cu 10 lei, ajungând la suma de 670 de lei. Aceste tichete reprezintă un sprijin financiar acordat lunar părinților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Rolul tichetelor este de a acoperi, integral sau parțial, costurile asociate creșelor, serviciilor de educație timpurie antepreșcolară, fie publice sau private, ori ale bonelor autorizate care activează conform legislației în vigoare.

Cum se folosesc tichetele de creșă

Tichetele sunt distribuite sub formă electronică și pot fi utilizate exclusiv pentru plata serviciilor oferite de entități care au încheiat contracte cu unitățile emitente.

Ele sunt disponibile atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cei din sectorul privat, fiind acordate la cerere unuia dintre părinți sau tutorelui legal.

Creșă

Copii la creșă. Sursa foto: arhiva EVZ

În plus, tichetele de creșă sunt accesibile și părinților copiilor adoptați sau celor aflați în tutelă, dar nu pot fi obținute de către asistenții maternali profesioniști sau persoanele care au copii în plasament de urgență, potrivit avocatnet.

Această majorare continuă un trend început în anul anterior, când tichetele au fost ajustate în două rânduri: în aprilie 2024, suma a crescut la 640 de lei, iar în octombrie, cu încă 20 de lei.

Obiectivul Guvernului

Noutatea legislativă menține obiectivul de a susține părinții activi pe piața muncii, valoarea tichetelor cumulându-se cu alocația pentru copii și stimulentul de inserție, acordat la revenirea în activitate.

Potrivit reglementărilor legale, angajatorii au obligația de a informa salariații despre creșele sau entitățile asimilate acestora, cu care unitățile emitente ale tichetelor de creșă au încheiat contracte de prestări servicii.

De asemenea, unitățile emitente solicită informații de la angajatori cu privire la creșele sau entitățile în care sunt înscriși copiii beneficiarilor, pentru a încheia contracte de colaborare.

Contractele dintre emitentul de bilete valorice și creșele sau entitățile asimilate acestora pot fi încheiate doar dacă acestea au personalitate juridică sau sunt parte a unei persoane juridice care le organizează. Această cerință urmărește să asigure trasabilitatea și transparența în utilizarea acestor fonduri.

Majorarea valorii tichetelor de creșă reprezintă un ajutor financiar important pentru familiile active din România, contribuind la acoperirea cheltuielilor esențiale pentru educația timpurie a copiilor.

Acte necesare

Angajații trebuie să depună mai multe documente la dosar pentru a primi tichete de creșă:

  • cerere pentru acordarea tichetului de creşă;
  • actul doveditor eliberat de creşa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul; se eliberează, de regulă, de către creşă/entitatea asimilată acesteia, la solicitarea părintelui/tutorelui care are înscris copilul;
  • angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, pot stabili ca solicitarea să fie adresată de către angajator, pe baza situaţiei nominale a angajaţilor care au copii înscrişi la creşa/entitatea asimilată;
  • documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naştere al copilului, în cazul părinţilor naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în cazul copilului adoptat;
  • documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare;
  • declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, prevăzute de OUG nr. 111/2010;
  • alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.
Ne puteți urmări și pe Google News