Som et element i Parisaftalen skal der etableres et transparent regelsæt for, hvordan man opgør landenes klimaindsats. Regelsættet skal sikre, at man kan følge med i, om landene holder, hvad de har lovet og samtidig gøre det muligt at vurdere de samlede fremskridt i forhold til aftalens langsigtede målsætninger. Aftalen indeholder som noget centralt en såkaldt ambitionsmekanisme, der skal bidrage til løbende at øge den globale indsats for at reducere udledningen af drivhusgasser.
Som det er nu, er landenes samlede indmeldte reduktionsbidrag nemlig ikke nok til at holde den globale temperaturstigning under to grader. Derfor er det helt centralt, at man løbende øger indsatsen. Med ambitionsmekanismen skal parterne hvert femte år (startende i 2020 – udsat til 2021 grundet Covid-19) vurdere, hvordan det går med at opfylde aftalens langsigtede mål, herunder den omtalte 40 procent målsætning fra EU. I lyset af den vurdering skal landene bekræfte eller opdatere deres eksisterende reduktionsbidrag og evt. forpligte sig til nye reduktionsbidrag.
I Parisaftalen bekræfter industrilandene et løfte fra 2020 om at mobilisere 100 milliarder US dollars om året til ulandenes klimaindsats fra såvel offentlige som private kilder. Desuden skal der inden 2025 vedtages et nyt mål for finansiering til ulandenes klimaindsats for perioden efter 2025. Her åbner Parisaftalen samtidig for, at flere lande kan bidrage til finansieringen.
Kommentarer (2)
skrev Camilla Schmidt
Klima- energi- og forsyningsministeriets tekst om Parisaftalen ligner på lange stræk denne tekst fra lex (kan ikke forestille mig det er omvendt) - se https://kefm.dk/klima-og-vejr/klimaforhandlinger/parisaftalen-2015, så kan I selv prøve at sammenligne. Tror ministeriet må have glemt at kreditere jer i klimakampens hede :-)
skrev Stig Jarl
En aftale fra 2015 kan næppe bekræfte et løfte fra 2020 (om at mobilisere 100 mia dollars).
Så det er vel ikke et løfte fra 2020; men derimod et løfte (afgivet i 2015) om, at man fra 2020 vil mobilisere osv.
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.