Nu rammer Trumps toldhammer – hvad betyder det for danskerne?
Toldsatserne skaber rystelser, der især rammer en gruppe danske virksomheder.
Lige nu befinder to containere lastet med økologiske kaffekapsler sig midt på Atlanterhavet med kurs mod USA.
Når de kommer frem til havnen i New York City, vil det koste flere hundrede tusinde kroner at få containerne i land og fortøjet.
Hvis kapslerne var kommet i land, inden Donald Trumps toldsatser træder i kraft, havde det været gratis.
- Det er penge, der går fra vores bundlinje. Det er mindblowing, og det er vitterligt svært for os at arbejde med så store tal, siger Lars Manfeld-Giese.
Han er direktør i virksomheden RealCoffee, der sælger kaffekapsler på abonnement, har syv ansatte og 75 procent af sin omsætning i USA.
Lars Manfeld-Giese er en af dem, der kommer til at mærke, at Trump onsdag aften gjorde sine toldsatser til en realitet.
Men hvad betyder Trumps told for danskerne? Det har TV 2 talt med en række eksperter om.
Mavepuster, men ingen krise
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) siger torsdag, at toldsatserne vil få "alvorlige konsekvenser" for både danske forbrugere og virksomheder.
Også cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen vurderer, at Trumps told vil "gøre ondt på Danmark".
- Det er næppe nok til at sende os i en recession. Men der er nu lagt op til, at dansk økonomi også får det sværere i de kommende kvartaler, siger han.
Niels Rønholt, cheføkonom hos Jyske Bank, kalder toldsatserne for "en lille mavepuster til EU, til Danmark og så godt som alle andre handelspartnere, USA har".
- Men mit bud er ikke, at det kommer til at udløse krise i dansk økonomi, siger han.
Én gruppe rammes hårdest
Han peger på, at selvom USA er en vigtig handelspartner for Danmark, så er EU et langt større eksportmarked.
Derudover er en stor del af den danske eksport til USA såkaldte tjenesteydelser – blandt andet rådgivningsydelser, ingeniør- og arkitektarbejde og søtransport – der ikke bliver ramt af tolden, fordi der ikke er tale om fysiske varer.
- Det er reelt en beskeden del af dansk eksport, der er varer til USA, siger Niels Rønholt.
De større danske virksomheder har typisk mange andre markeder, og en del har også produktion i USA, hvilket betyder, at de undgår toldsatserne.
Og fordi toldsatserne har været varslet i månedsvis, har flere virksomheder forberedt sig ved at opbygge varelagre.
Derudover er to af de områder, nogle af de allerstørste danske virksomheder befinder sig i – energi- og medicinalsektoren – fritaget for toldsatserne.
Toldsatserne er dog uden sammenligning "mest træls" for én gruppe danske virksomheder, lyder det fra cheføkonomen. Det er der, kaffekapselvirksomheden befinder sig.
- Der, hvor det rammer allerhårdest, er hos mindre virksomheder med USA som hovedmarked. Der vil man mærke, at salget falder, hvis det her varer ved, siger han.
Renter og aktier i fald
De nyindførte toldsatser kommer også til at sætte et aftryk på det danske boligmarked. Ifølge Totalkredit vil Trumps toldhammer "banke danske boligrenter ned".
Totalkredit oplyser i en pressemeddelelse, at det vil presse kursen op på 4 procent-lånet.
- Det vil også presse F3- og F5-renterne ned, mens F-kort-renten er uændret, indtil handelskrigen forplanter sig til faktisk pengepolitik i Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken, lyder det fra chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard.
Et andet sted, hvor danskerne helt konkret mærker effekterne af toldsatserne, er på aktiemarkedet.
Det danske C25-indeks åbnede torsdag med et fald på 2,5 procent.
- Det her er en kæberasler på indtjeningen for rigtig mange virksomheder, og det er det, investorerne reagerer på lige nu, forklarer aktieanalysechef ved Sydbank, Jacob Pedersen.
Beregninger tyder på færre jobs
Ifølge Dansk Industris beregninger vil de 20 procents told rettet mod EU reducere Danmarks BNP med 38 milliarder kroner og koste 13.000 job.
Oveni kommer effekten af de højere toldsatser på alle andre lande, lyder det ifølge erhvervsorganisationen.
I en analyse fra Nationalbanken i marts viste modelberegninger, at indførelse af told på 25 procent vil give et tab i dansk bruttonationalindkomst, BNI, på omkring 1,3 pct. sammenlignet med en situation uden told.
På trods af usikkerhederne er beregningerne en indikation af, at der vil være negativ vækst som følge af toldsatserne, forklarer Niels Rønholt.
Men tabet af arbejdspladser skal ses i lyset af, at Danmarks BNP i 2024 var på 2961 milliarder kroner, og at den danske arbejdsstyrke er på tre millioner mennesker.
- Alt virker til at være til forhandling
Til gengæld tror eksperterne ikke, at de danske forbrugere vil mærke tolden, når de lægger varerne i indkøbskurven.
- Selv om en del danske virksomheder bliver ramt af det her, tror jeg ikke, at der er nok til, at det vil dryppe igennem til resten af økonomien, siger Niels Rønholt.
Det vil til gengæld kunne blive tilfældet, hvis EU – som formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har varslet – indfører et modsvar i form af told på amerikanske varer.
Sker det, er forventningen, at priserne på amerikanske varer kan stige.
Niels Rønholt understreger dog, at mange ting ændrer sig fra time til time i øjeblikket, og at mange lande forbereder modsvar på Trumps told.
- Det blafrer i vinden, hvad der vil ske som det næste. Og lige nu virker alt til at være til forhandling, siger han.