Dansk øl-gigant vil have unge til at drikke mindre – men direktør er stadig imod forbud

Storleverandøren af øl til unge, Carlsberg, vil nu stå i spidsen for kampagne, der skal ændre unges alkoholkultur.

Siden 1847 har Carlsberg kæmpet for at sælge mere øl i Danmark.

Men fredag igangsætter den danske ølgigant en stor kampagne, der skal få unge til at tænke sig mere om, før de knapper endnu en øl op.

Det er bryggeriets ølmærke Tuborg, der er afsender på kampagnen, som også vil tale for, at det bør være no-go at presse andre til at drikke alkohol.

- Det er vores største kampagne med dette budskab nogensinde, siger Carlsberg Danmarks administrerende direktør Peter Haahr Nielsen.

Han henviser til, at Carlsberg helt tilbage i 2013 begyndte med sine "drik med respekt"-budskaber, som blandt andet optræder på bryggeriets etiketter.

Denne gang omfatter kampagnen også film, annoncer og brug af en influencer.

Carlsberg har også indgået et samarbejde med værtshuskæden Rekom, der i sine 89 barer rundt om i landet vil øge indsatsen for at sælge alkoholfrie produkter, som Carlsberg også sælger, blandt andet ved at sætte prisen ned.

Politisk diskussion

Kampagnen kommer i kølvandet på store diskussioner om, hvorvidt politikerne bør skærpe reglerne yderligere for unges adgang til at købe øl i butikkerne.

Kan man sige, at I igangsætter denne kampagne for at komme ønsker om skærpede regler for ølsalg til unge i forkøbet?

- Jeg vil hellere sige, at vi er vores ansvar som bryggeri bevidst. Der er meget, der tyder på, at vi kan påvirke noget, siger Peter Haahr Nielsen.

Carlsberg har også spurgt 1000 unge om deres forhold til alkohol. Undersøgelsen viser, at mange unge mener, at det er tid til en revision af den danske alkoholkultur.

Og at hovedparten føler, at der er en forventning til, at der skal drikkes alkohol, når man mødes med andre unge i sociale sammenhænge.

Handler det her ikke om, at I ser en tendens blandt den her målgruppe og forsøger at tilpasse jer det?

- Vi ønsker at være med til at ændre alkoholkulturen blandt de unge, og vi har også en fornemmelse af, at de unge flytter sig, og det ønsker vi at bidrage positivt til som virksomhed, siger Peter Haahr Nielsen.

Hos organisationen Alkohol & Samfund så man hellere, at det blev sværere for unge at købe øl og andre former for alkohol i butikkerne.

- Vi ved godt, hvad der skal til for at nedsætte alkoholforbruget blandt unge. Det er mindre tilgængelighed, altså en højere aldersgrænse for unges adgang til at købe alkohol. Og mindre markedsføring, siger organisationens direktør, Maria Koch Aabel.

Vil eliminere skadeligt forbrug

Den samlede danske bryggeribranche er allerede lykkedes med at øge salget af alkoholfri øl.

Specielt i de senere år er der kommet mange nye mærker til, men andelen af det samlede ølsalg er dog kun på fire procent.

Carlsberg har som mål, at den slags øl skal fylde mere i de kommende år, sådan at andelen kommer op på fem procent næste år og seks procent i 2026. Og så fremdeles.

I har et mål om sælge flere alkoholfrie øl, så handler kampagnen ikke også om at hoppe med på den tendens?

- Vi vil gerne sælge øl til danskerne, men vi ønsker ikke at bidrage til et skadeligt overforbrug.

- Så vil vi hellere sælge en øl mindre til forbrugerne – og her har vi jo så masser af alternativer som for eksempel alkoholfrie øl, siger Peter Haahr Nielsen.

Det er også et konkret mål for Carlsberg, at færre skal "drikke sig i hegnet" i den slags situationer, hvor der kommer øl på bordet.

- Vi vil følge det med målinger hvert år. Vores mål er, at færre skal føle sig pressede til at drikke. Og på længere sigt ønsker vi at eliminere al skadeligt alkoholforbrug, siger Peter Haahr Nielsen.

Et politisk indgreb mod salg af øl til unge tager Carlsberg til gengæld fortsat afstand fra.

Reglerne er lige blevet strammet sådan, at unge under 18 år nu ikke kan købe stærk spiritus i butikkerne.

Det har ramt de shots, som typisk indeholder 16 procent alkohol eller mere. Men de fleste ølsorter gik fri i aftalen, som blev indgået i 2023.

- Nogle af elementerne er først trådt i kraft 1. april. Så det vil give god mening at se, hvad der kommer af effekter ud af det, mener Peter Haahr Nielsen.

Unge må godt drikke lidt

Carlsbergs kampagne fokuserer primært på unge over 20 år. Det er en aldersgruppe, hvor alkoholforbruget har været faldende de senere år.

Forbruget ligger dog stadig højt, når man sammenligner med indtaget i andre lande.

Organisationen Alkohol & Samfund så gerne, at der blev fokuseret mere på de helt unge øldrikkere på omkring 15 år.

- Vi er et af de få lande, hvor der tillades udskænkning af alkohol på ungdomsuddannelser, påpeger organisationens direktør, Maria Koch Aabel.

Kan man helt afvise, at det også kan være godt for unge at drikke lidt og dermed smide nogle hæmninger?

- Det er ikke, fordi vi siger, at de slet ikke skal drikke alkohol. Det handler om, at de først skal drikke, fra de bliver 18 år, og også drikke mindre.

- Vi ved nu, at rigtig mange 14-15-årige drikker. Og at forbruget i denne aldersgruppe er i stigning.

Administrerende direktør i Carlsberg, Peter Haahr Nielsen, påpeger, at deres kampagne er målrettet personer i begyndelsen af 20'erne, da det som bryggeri ikke er lovligt at markedsføre sig til personer under 18 år.

Megafon søger respondenter

Synes du, at ”woke” er et positivt eller negativt ord?

Synes du, at hash skal legaliseres?

Synes du, at Tiktok skal forbydes i Danmark?

Dette er eksempler på emner, som TV2/Politiken løbende beder analyseinstituttet Megafon om at undersøge danskernes holdning til.

Hvis du gerne vil have din stemme hørt i debatten, så har du nu mulighed for at tilmelde dig Megafons Danmarkspanel her