Počinje rekonstrukcija pruge Beograd – Bar
Glas Javnosti

Počinje rekonstrukcija pruge Beograd – Bar

Društvo
Autor: Glas javnosti

Intenziviraju se i radovi na nastavku revitalizacije projekta pruge Bar-Golubovci.

Prioritet crnogorske administracije je rad na modernizaciji pruge Beograd-Bar, a u tom pravcu je obezbeđena podrška Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najavila je ministarka saobraćaja Maja Vukićević.

Ona je na sastanku ministara saobraćaja u Budimpešti održala bilateralni sastanak sa ministrom saobraćaja Albanije Belindom Baluk. 

Ministri su razgovarali o predmetu ugovora koji je potpisan između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Albanije 2013. godine, a odnosi se na uređenje pružnih prelaza, prema kojem je željeznička stanica Tuzi mjesto zajedničke kontrole obje strane. . stranke. Sa svoje strane, radimo na projektu modernizacije deonice od 25 kilometara.

Za Albaniju je važna i železnica

Projekat obuhvata i izvođenje radova elektrifikacije, kao i rekonstrukciju same železničke stanice, prenosi agencija Mina-business.


Vukićević je najavio da je prioritet lokalne administracije rad na modernizaciji pruge Beograd-Bar i da smo u tom pravcu obezbedili podršku EBRD-a, kao i da se, pored toga, radi na nastavku revitalizacije Bara. -Projekat pruge Golubovci se intenzivira. Radovi na ovoj deonici trebalo bi da počnu sledeće godine, a za ovaj značajan projekat opredeljena su dominantna sredstva.

Baluka je istakao da je za njih izuzetno važna i pruga Beograd-Bar, koja ih povezuje, ukazujući na dobru saradnju Albanije sa zemljama regiona, posebno sa Srbijom.

Jedna od tema sastanka bio je i projekat albanske putne infrastrukture Plavi koridor, na kojem je već počeo rad od Tirane do granice sa Crnom Gorom. 

Baluka je Vukićevića upoznao sa aktivnostima na izgradnji autoputeva do granice sa Crnom Gorom. Delegacije su razmijenile informacije o planovima razvoja i izgradnje autoputa duž crnogorskog primorja i njegovog nastavka preko Albanije ka Grčkoj, tzv. Plavi autoputevi.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević nedavno su u Beogradu potpisali zajedničko pismo Evropskoj komisiji o pruzi Beograd-Bar. Oni traže da se pruga između Valjeva i Bara finansira kroz plan rasta Zapadnog Balkana.

Rekonstrukcija barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom koštaće između 1,5 i 2 milijarde evra. Biće projektovan za brzine do 120 kilometara na čas, dok će se na pojedinim deonicama vozovi kretati brzinom od 80 kilometara na sat.

Ovo je najavio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prema njegovim rečima, konačna cena biće poznata po završetku tendera za izvođača radova.

Obnovili smo deo pruge od Resnika do Valjeva, a ostalo je da se obnovi 210 kilometara u Srbiji, od Valjeva do Vrbnice, dok je Crnoj Gori potrebno obnoviti 160 kilometara te deonice“, rekao je Vesić, prenela je agencija Beta.


U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za Bloomberg Adria je rečeno da je projektnu dokumentaciju za deonicu od Valjeva do Vrbnice izradio nemački Dojče Bahn inženjering i konsalting.

Kako bi se što pre pristupilo realizaciji projekta, u toku je procedura za dobijanje investicionih grantova od Evropske unije“, objašnjavaju u Ministarstvu.

Rusi i Kinezi verovatno otpadaju

I pored toga što je ruska državna železnica RŽD internešenel rekonstruisala deo ove pruge od Beograda do Valjeva i što se svojevremeno govorilo da treba projektovati i modernizovati nastavak ove pruge prema Crnoj Gori, pravila su promenjena. Ukoliko Srbija želi da konkuriše za novac EU, potrebno je raspisati međunarodni tender.

Da li će se prijaviti ruske i kineske kompanije koje su se dokazale kao kredibilni graditelji srpskih železnica, ostaje da se vidi. Ruske železnice, koje su bile uključene u nekoliko linija finansiranih ruskim infrastrukturnim kreditom od 800 miliona evra, zapamćene su po insistiranju na pedantnoj projektnoj dokumentaciji, bez koje nisu htele da započnu radove, i po strogom poštovanju rokova izgradnje, koji gotovo da nije premašio nijedan projekat, piše Poslovni.hr.


Glas javnost/B10S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR